Signup as a Tutor

As a tutor you can connect with more than a million students and grow your network.

Class I-V Tuition

Mathematics

Trending Questions and Lessons

Follow 68,109 Followers

Ask a Question

Feed

All

All

Lessons

Discussion

Answered on 27/05/2017 Tuition/Class I-V Tuition Tuition/Class I-V Tuition/Mathematics

Manisa

Tutor

Get the blue print and concentrate more on key points. U ll get the best results
Answers 86 Comments
Dislike Bookmark

Lesson Posted on 04/04/2017 Tuition/Class I-V Tuition Tuition/Class I-V Tuition/Mathematics

Class 5 Plave value puzzle and LCM

Rama D.

I am an experienced female maths tutor taking online and offline maths tuition classes from VI to XII...

My methodology is by doing more worksheets maths will become simple and also the child will get used to the time frame and speed and accuracy which gives the child confidence and subsequnetly scoring more marks. 5 read more

My methodology is by doing more worksheets maths will become simple and also the child will get used to the time frame and speed and accuracy which gives the child confidence and subsequnetly scoring more marks.

 

 

 

read less
Comments
Dislike Bookmark

Answered on 30/03/2017 Tuition/Class I-V Tuition Tuition/Class I-V Tuition/Mathematics

Ajay Singh

Tutor

Rs. 3000 per month.
Answers 167 Comments
Dislike Bookmark

Looking for Class I-V Tuition

Find best Class I-V Tuition in your locality on UrbanPro.

FIND NOW

Lesson Posted on 17/03/2017 Tuition/Class I-V Tuition Tuition/Class I-V Tuition/Mathematics

Mental Maths Addition

Amrtha Shashidhar

I am an experienced, qualified teacher and tutor with over 1 year of experience in teaching from Grade...

What are the strategies to calculate mental math addition? The tricky strategies to calculate addition mentally in your head is an important part in mathematics. Year-by-year practicing will help us to learn how to use mental math tricks or techniques in an appropriate way. Tips: Practice whenever you... read more

What are the strategies to calculate mental math addition?

The tricky strategies to calculate addition mentally in your head is an important part in mathematics.  Year-by-year practicing will help us to learn how to use mental math tricks or techniques in an appropriate way.

Tips: Practice whenever you get free time in school, at work, etc.,

There are some skills, which are used to solve the questions of addition easily and conveniently. Use mental math strategies to calculate addition to sharpen your mental maths skills.

Here are some examples in which mental math addition skills are used

Problems to calculate mental math tricks for addition:

1. Add 4 + 8

Solution:   

4 + 8 = 8 + 4

4 + 8 = 8 + I, I, I, I

         = 8, 9, 10, 11, 12

Therefore, 4 + 8 = 8 + 4 = 12

 

 

Instead of adding 8 to 4, 4 is added to 8 as 4 + 8 = 8 + 4.

While calculating mentally, we go to count four numbers ahead.

2. Add 5 + 17

Solution:

We know that, 5 + 17 = 17 + 5

So, 17 + (I, I, I, I, I)

= 17, 18, 19, 20, 21, 22

Therefore, 5 + 17 = 17 + 5 = 22

 

 

Instead of adding 17 to 5, 5 is added to 17 as 5 + 17 = 17 + 5.

While calculating mentally, we go to count five numbers ahead.

3. Add 8 + 5 + 3

Solution:

8 + 5 + 3 = 8 + 3 + 5

= 11 + 5

= 16

Therefore, 8 + 5 + 3 = 8 + 3 + 5 = 16

 

Instead of adding 8 + 5 + 3 we arrange the numbers as 8 + 3 + 5 then, 8 + 3 = 11 and 11 + 5 = 16

4. Add 70 + 40

Solution:

70 + 40

= 110

 

Only the digits at ten’s place are added, if the numbers are the multiples of 10.

Zero is placed at one’s place in the addition result.

5. Add 60 + 35

Solution:

60 + 35

= 60 + 30 + 05

= 90 + 05

= 95

Therefore, 60 + 35 = 95

 

 

 

Numbers are split in tens and ones.

Sum of tens and sum of ones are added.

6. Add 67 + 43

Solution:

67 + 43

= (60 + 7) + (40 + 3)

= 60 + 40 + 7 + 3

= 100 + 10

= 110

Numbers are split in tens and ones and then do addition.

 

      or,
                  67

                  43
                  10 (7 + 3)

                 100 (60 + 40)
                 110

Sum of ones and sum of tens both are added.

7. Add 39 + 53

Solution:

39 + 53

= 39 + 1 + 53 – 1

= 40 + 52

= 92

The above tricky strategies will help us to calculate mental math addition to sharpen the math skills to perform easily.

read less
Comments
Dislike Bookmark

Lesson Posted on 17/03/2017 Tuition/Class I-V Tuition Tuition/Class I-V Tuition/Mathematics

Mental Maths Subtraction

Amrtha Shashidhar

I am an experienced, qualified teacher and tutor with over 1 year of experience in teaching from Grade...

What are the strategies to calculate mental math subtraction?The tricky strategies to calculate subtraction mentally in your head is an important part in mathematics. Year-by-year practicing will help us to learn how to use mental math tricks or techniques in an appropriate way. Tips: practice whenever... read more

What are the strategies to calculate mental math subtraction?

The tricky strategies to calculate subtraction mentally in your head is an important part in mathematics.  Year-by-year practicing will help us to learn how to use mental math tricks or techniques in an appropriate way. Tips: practice whenever you get free time in school, at work, etc.,

There are some skills, which are used to solve the questions of subtraction easily and conveniently. Use mental math strategies to calculate subtraction to sharpen your mental maths skills.

Here are some easy examples in which mental subtraction skills are used.

Problems to calculate mental math tricks for subtraction:

1. Subtract 27 from 73.

Solution:

73 – 27

= 73 + 99 – 27 – 99

= 73 + 99 – 27 – 100 + 1

= 73 + (99 – 27) - 100 + 1

= 73 + 72 - 100 + 1

= (73 + 72) – 100 + 1

= 145 - 100 + 1

 = 45 + 1

= 46

Therefore, 73 – 27 = 46

For the solution we deduct 27 from the highest two-digit number.

               99
           -   27
               72

           +  73
             145

          -  100
               45

          +     1
                46

Now 73 is added to 72 (72 + 73 = 145)

Again from the sum 100 is deducted and then 1 is added.

72 + 73 → 145 – 100 → 45 + 1 = 46

This 46 is the subtracted result of 73 – 27

2. Subtract 93 – 67

Solution:

93 + (99 – 67) – 100 + 1

= 93 + 32 - 100 + 1

= (93 + 32) – 100 + 1

= 125 – 100 + 1

= 25 + 1

= 26

Therefore, 93 – 67 = 26

3. By backward counting subtract 5 from 19.

Solution: 

              19

            -  5
               14

19 – 5

= 19 –  I,     I,      I,      I,      I

         18,    17,   16,    15,    14

Therefore, 19 – 5 = 14

4. Find the difference of 53 – 29

Solution:

         53           59     →    30      →                      

                    -  29          -29             -  6
                                      30               24

Hence,          53

             –     29
                    24      

The above tricky strategies will help us to calculate mental subtraction to sharpen the math skills to perform easily.

read less
Comments
Dislike Bookmark

Lesson Posted on 21/02/2017 Tuition/Class IX-X Tuition/Mathematics Tuition/Class I-V Tuition Tuition/Class I-V Tuition/Mathematics +2 Tuition/Class VI-VIII Tuition Tuition/Class VI-VIII Tuition/Mathematics less

Maths_Exponents and Power

Amrtha Shashidhar

I am an experienced, qualified teacher and tutor with over 1 year of experience in teaching from Grade...

Exponential Form = 100 = 102, where 2 is the power of 10. Laws of exponents: a-m = 1/ am a m * an = am*n am * an = am*n (am)n = am*n am / bm = (a/b)m a0= 1 (a / b)-m = (b/a)m (-1)odd = -1 (-1)even = 1 ( am / an ) = am-n read more

Exponential Form = 100 = 102, 

 where 2 is the power of 10.

Laws of exponents:

  1. a-m = 1/ am
  2. a m * a= am*n 
  3. am * a= am*n 
  4. (am)= am*n 
  5. am / b= (a/b)
  6. a0= 1 
  7. (a / b)-m = (b/a)
  8. (-1)odd = -1 
  9. (-1)even = 1 
  10. ( am / an ) = am-n

 

read less
Comments
Dislike Bookmark

Looking for Class I-V Tuition

Find best Class I-V Tuition in your locality on UrbanPro.

FIND NOW

Answered on 31/12/2016 Tuition/Class I-V Tuition Tuition/Class I-V Tuition/Mathematics

Educa Academy

X%of y= x/100*y.
Answers 208 Comments
Dislike Bookmark

Answered on 30/08/2016 Tuition/Class IX-X Tuition/Mathematics Tuition/Class I-V Tuition Tuition/Class I-V Tuition/Mathematics +1 Tuition/BTech Tuition less

Aparna G.

MBA Finance trainer

Join Urbanpro because it is very reasonable in comparison to others or u can join some bureaus who are providing tuition services. U can find those bureaus on Facebook page to search over there as HOME TUTORS title.
Answers 79 Comments
Dislike Bookmark

Looking for Class I-V Tuition

Find best Class I-V Tuition in your locality on UrbanPro.

FIND NOW

Answered on 01 Jan Tuition/Class I-V Tuition Tuition/Class I-V Tuition/Mathematics

Tanvi Madbhavi

Trainer

12 + 11 = 23
Answers 98 Comments
Dislike Bookmark

About UrbanPro

UrbanPro.com helps you to connect with the best Class I-V Tuition in India. Post Your Requirement today and get connected.

Related Topics

Top Contributors

Connect with Expert Tutors & Institutes for Mathematics

x

Ask a Question

Please enter your Question

Please select a Tag