 # At present , the ratio between the ages of P and Q is 5:7 respectively. If the difference between Q's present age and P's age after 6years is 2 ,what is the total age of P's and Q's present age

Learn Mental Arithmetic +1 Follow 139  Answer I'm looking for students who wish to opt for online classes for math-any syllabus (up to 12th grade)

Let the age of P =5x and age of Q=7x Age of P after 6 years =(5x+6) 7x-(5x+6)=2 7x-5x-6=2 2x-6=2 2x=2+6 2x=8 X=8/2=4 P=5x=5*4=20 years Q=7x=7*4=28 years P+Q=20+28=48

I have 9 years of teaching experience in School.

Let's assume P and Q's present ages are pp and qq So p:q=5:7p:q=5:7 ie p/q=5/7p/q=5/7 ie p=5/7×qp=5/7×q As per second statement q−(p+6)=2q−(p+6)=2 {Replace p's value from eqn 1 into eqn 2} q−(5/7×q+6)=2q−(5/7×q+6)=2 ie 2/7×q=82/7×q=8 ie...

Let's assume P and Q's present ages are pp and qq

So p:q=5:7p:q=5:7 ie p/q=5/7p/q=5/7 ie p=5/7×qp=5/7×q

As per second statement

q(p+6)=2q−(p+6)=2

{Replace p's value from eqn 1 into eqn 2}

q(5/7×q+6)=2q−(5/7×q+6)=2

ie 2/7×q=82/7×q=8

ie q=8×7/2=28q=8×7/2=28

So p=20p=20

So total of their present age is 48.

Mathematics teacher with 20 years of experience

Sum of ages =10+14 24

I'm a tutor with ten years of experience

48 years

12

Given , the ratio between the ages of P and Q is 5:7 respectively.=7x-(5x+6x)=2 =X=4 ,sum of their present age =5x+7x =12x =12×4=48 years

"Experienced and qualified teacher and tutor with more than 15 years of experience."

Total age of p is 5 year Present age of q is 7 year

Present ages of P and Q = 5x and 7x respectively. ATP : 7x - (5x + 6) = 2 7x - 5x - 6 = 2 2x = 2 + 6 x = 8 ÷ 2 x = 4 Total age = 12x = 12 x 4 = 48

Maths and science teacher with 3 years of experience.

Since, ratio of P's and Q's age is 5:7 We can assume that present age of P and Q are 5x and 7x respectively. Now, according to question : the difference between Q's present age and P's age after 6years is 2 i.e. 7x- (5x+6)=2 i.e. 7x- 5x- 6=2 2x = 2+6 2x= 8 x = 8/2 ...
Since, ratio of P's and Q's age is 5:7 We can assume that present age of P and Q are 5x and 7x respectively. Now, according to question : the difference between Q's present age and P's age after 6years is 2 i.e. 7x- (5x+6)=2 i.e. 7x- 5x- 6=2 2x = 2+6 2x= 8 x = 8/2 *x=4* So, P's present age = 5x=5×4=20 years And Q's present age = 7x =7×4=28 years Therefore , total of P's and Q's present age = 20 + 28 = " 48 years". read less

Now ask question in any of the 1000+ Categories, and get Answers from Tutors and Trainers on UrbanPro.com

Related Lessons

Mastering Simple Calculations, my way!
Did you ever wonder how you can master simple calculations? 37 + 49? let's add 3 to 37 making it 40 and then subtracting 3 from 49 making it 46. Here it is 46 + 40 = 86 which is same as 37 + 49 = 86. ... Looking to Learn?

Find best Tutors and Coaching Centers near you on UrbanPro.

Are you a Tutor or Training Institute?

Join UrbanPro Today to find students near you
X

### Find Tutors, Trainers & Institutes near you

Post requirement and connect with the tutors in your locality

• Select the best Tutor
• Book & Attend a Free Demo
• Pay and start Learning  ### Want to learn something New?

Find best tutors, trainers & institutes near you on UrbanPro UrbanPro.com is India's largest network of most trusted tutors and institutes. Over 55 lakh students rely on UrbanPro.com, to fulfill their learning requirements across 1,000+ categories. Using UrbanPro.com, parents, and students can compare multiple Tutors and Institutes and choose the one that best suits their requirements. More than 7.5 lakh verified Tutors and Institutes are helping millions of students every day and growing their tutoring business on UrbanPro.com. Whether you are looking for a tutor to learn mathematics, a German language trainer to brush up your German language skills or an institute to upgrade your IT skills, we have got the best selection of Tutors and Training Institutes for you. Read more