# Profit, Loss and Discount Updates

Ask a Question

Post a Lesson

Answered on 19 Apr CBSE/Class 10/Mathematics Tuition/Class IX-X Tuition Profit, Loss and Discount

Mansi

Cost price of the cycle is 1400 Loss %=15%=loss/cp*100=loss/1400*100= Loss=210 Loss=CP-SP=1400-SP=1190
Answers 36 Comments
Dislike Bookmark

Answered on 25/11/2016 CBSE/Class 10/Mathematics Tuition/Class IX-X Tuition Profit, Loss and Discount

Rajesh Chilla

Math Teacher

s.p = m.p - discount of m.p. s.p= 1350 - 6 % 1350. s.p = 1269.
Answers 4 Comments
Dislike Bookmark

Answered on 20/11/2016 CBSE/Class 10/Mathematics Tuition/Class IX-X Tuition Profit, Loss and Discount

Muraleedharan R

Tutor

CP of 1 pen = Rs10 SP of 1 pen = Rs15 Profit = Rs5 P % = (5/10) x 100 % = 50%
Answers 3 Comments
Dislike Bookmark

Answered on 30/11/2016 CBSE/Class 10/Mathematics Tuition/Class IX-X Tuition Profit, Loss and Discount

What is the formula for calculating selling price if marked price and discount is given?

Rajesh Chilla

Math Teacher

S.P = M.P - Discount.
Answers 1 Comments
Dislike Bookmark

Answered on 30/11/2016 CBSE/Class 10/Mathematics Tuition/Class IX-X Tuition Profit, Loss and Discount

A trade marks his goods at 40% above the cost price and allows a discount of 25%. What is the gain percent?

Rajesh Chilla

Math Teacher

5%
Answers 1 Comments
Dislike Bookmark

Answered on 04/12/2016 CBSE/Class 10/Mathematics Tuition/Class IX-X Tuition Profit, Loss and Discount

A dealer purchased a washing machine for Rs 7660. He allows a discount of 12% on its marked price and... read more
A dealer purchased a washing machine for Rs 7660. He allows a discount of 12% on its marked price and still gains 10%. Find the marked price of the machine? read less

Saurabh Gaur

Maths Wizard

Cost price of washing machine (w.m) = Rs. 7660. Let mp of w.m be x therefore acc. to formula s.p will be = (100-discount)/100 * m.p. Therefore s.p = 88/100 x and due to gain of 8 % c.p will be 88/100 x divided by 1.1. Therefore, c.p will be 80/100 x which is equal to 7660 answer will be 9575.
Answers 1 Comments
Dislike Bookmark

Answered on 07/12/2016 CBSE/Class 10/Mathematics Tuition/Class IX-X Tuition Profit, Loss and Discount

Some articles were bought at 6 articles for Rs 5 and sold at 5 articles for Rs 6, then what is gain percent?

Barkha B.

Tutor

Profit= Sale price - Cost price. Here, Cost price=5 Sale price=6 Profit=6-5 =1. Profit%=(profit x 100)/cost price =(1 x 100)/5 = 20%.
Answers 1 Comments
Dislike Bookmark

Answered on 07/12/2016 CBSE/Class 10/Mathematics Tuition/Class IX-X Tuition Profit, Loss and Discount

What is the total gain or loss percent if a shopkeeper sells one transistor for Rs 840 at a gain of 20%... read more
What is the total gain or loss percent if a shopkeeper sells one transistor for Rs 840 at a gain of 20% and another for Rs 960 at a loss of 4%? read less

Shambhavi S.

C.P=S.P/(1+loss/gain%) Thus , C.P(1+/- loss/gain%)=S.P In first case, we gain 20%, so cp(1+0.2)=S.P, C.P(1.2)=840, solving which we get C.P as 700. Now taking second case of loss of 4%, Cp(1-0.04)=S.P, solving which we get C.P as 1000. Now, total C.P =700+1000=1700, and total S.P as 840+960=1800 Thus,... read more
C.P=S.P/(1+loss/gain%) Thus , C.P(1+/- loss/gain%)=S.P In first case, we gain 20%, so cp(1+0.2)=S.P, C.P(1.2)=840, solving which we get C.P as 700. Now taking second case of loss of 4%, Cp(1-0.04)=S.P, solving which we get C.P as 1000. Now, total C.P =700+1000=1700, and total S.P as 840+960=1800 Thus, total gain is, (1800-1700)/1700*100=5.8% gain. read less
Answers 1 Comments
Dislike Bookmark

Answered on 07/12/2016 CBSE/Class 10/Mathematics Tuition/Class IX-X Tuition Profit, Loss and Discount

What is the profit percent if a trader mixes 26 Kg of rice at Rs 20 per Kg with 30 Kg of rice of other... read more
What is the profit percent if a trader mixes 26 Kg of rice at Rs 20 per Kg with 30 Kg of rice of other variety at Rs 36 per Kg and sells the mixture at Rs 30 per kg? read less

Saurabh Gaur

Maths Wizard

A trader bought two types of rice therefore total cost of 1st rice is : 26*20=520 and 2nd rice is 30*36=1080 total C.P of both rices is Rs. 1600. Now SP of both rices (26+30)= 56 kg * 30 Rs/kg = Rs. 1680 therefore profit is S.P - C.P = 1680-1600 = Rs. 80 and Profit percent is Profit/C.P *100 = ... read more
A trader bought two types of rice therefore total cost of 1st rice is : 26*20=520 and 2nd rice is 30*36=1080 total C.P of both rices is Rs. 1600. Now SP of both rices (26+30)= 56 kg * 30 Rs/kg = Rs. 1680 therefore profit is S.P - C.P = 1680-1600 = Rs. 80 and Profit percent is Profit/C.P *100 = 80/1600 *100 = 5%. Ans. = 5% read less
Answers 1 Comments
Dislike Bookmark

Answered on 08/12/2016 CBSE/Class 10/Mathematics Tuition/Class IX-X Tuition Profit, Loss and Discount

A second hand car was sold for Rs 190000, at a loss of Rs 85. Find the C.P of the car?

Shreyans

Software Engineer

Rs. 190085.
Answers 1 Comments
Dislike Bookmark

## About UrbanPro

UrbanPro.com helps you to connect with the best in India. Post Your Requirement today and get connected.

Overview

Questions 24

Total Shares

62 Followers

## Top Contributors

Connect with Expert Tutors & Institutes for Profit, Loss and Discount

x

Ask a Question

Please enter your Question

Please select a Tag

UrbanPro.com is India's largest network of most trusted tutors and institutes. Over 25 lakh students rely on UrbanPro.com, to fulfill their learning requirements across 1,000+ categories. Using UrbanPro.com, parents, and students can compare multiple Tutors and Institutes and choose the one that best suits their requirements. More than 6.5 lakh verified Tutors and Institutes are helping millions of students every day and growing their tutoring business on UrbanPro.com. Whether you are looking for a tutor to learn mathematics, a German language trainer to brush up your German language skills or an institute to upgrade your IT skills, we have got the best selection of Tutors and Training Institutes for you. Read more