### Coming Soon

We are in process of building the inventory of good professionals in this category

Got it!

Where do you need ?

# Ask a Profit, Loss and Discount Question

3 Followers

Top Contributors

Sarvajeet

Tapas

Ankit

Chandan

Shikha

Mamata

Ram Mohan

Sreedevi

Rajendran

Thousands of experts Tutors, Trainers & other Professionals are available to answer your questions

Showing 1 to 24 of 24
Sort By:
S

Sarvepalli 09/11/2016 in  Profit, Loss and Discount

Manan replied | 19/11/2016

350 / 100 = Rs. 3.50 per orange.
1 dozen = 12 pieces.
Therefore, sale price is 48/12 = Rs. 4.
Therefore, profit = 4 - 3.5 = Rs. 0.50 per orange.

S

Shiv replied | 19/11/2016

Each orange cost 350/100=3.5 Rs;
selling cost of each orange is=48/12=4 Rs;
100 oranges selling cost=4*100=400;
profit%=(selling price-cost price)/cost price*100;
=(400-350)/350*100;
=(50/350)*100;
=14.26%

You can add upto 6 Images

S

Santosh 09/11/2016 in  Profit, Loss and Discount

The marked price of a ceiling fan is Rs.1350 and the shopkeeper allows a discount of 6% on it. Find the selling price of the fan?

0 0 4

Daljit Kaur replied | 27/11/2016

SP=Rs 1269

Rajendran replied | 27/11/2016

MP of the fan Rs. 1350
Discount = 6%
= 1350 * 6/100
= 13.5 * 6
= 81
SP of the fan 1350 - 81 = Rs. 1269.

You can add upto 6 Images

B

Bijoy 09/11/2016 in  Profit, Loss and Discount

When a plot is sold for Rs 18,700 the owner loses 15%. At what price must that plot be sold in order to gain 15%?

0 0 4

Megha replied | 19/11/2016

Rs. 25300.

S

Shiv replied | 19/11/2016

sellingprice=((100-loss%)/100)*costprice;
18700=((100-15)/100)*costprice;
costprice=22,000.
sellingprice=((100+gain%)/100)*costprice;
sellingprice=((100+15)/100)*22000;
=25,300 ans

You can add upto 6 Images

S

Sammeyka 09/11/2016 in  Profit, Loss and Discount

Joy bought pens at Rs 120 a dozen. He sold it for Rs 15 each. What is his profit percent?

0 0 3

Ram Mohan replied | 21/11/2016

Profit percent = 50

Chandan replied | 05/12/2016

CP of 1 pen = 120/12= 10
SP of 1 pen = 15
Profit = 5
P % = (p/CP)*100=(5/10) x 100
= 50%.

You can add upto 6 Images

V

Vivekchettri 09/11/2016 in  Profit, Loss and Discount

What do you mean by marked price, list price, discount?

Chandan replied | 22/11/2016

Marked Price:
In big shops and departmental stores, every article is tagged with a card and its price is written on it. This is called the marked price of that article, abbreviated as MP.
For books, the printed price is the marked price.
List Price:
Items which are manufactured in a factory are marked with a price according to the list supplied by the factory,...  more»
Marked Price:
In big shops and departmental stores, every article is tagged with a card and its price is written on it. This is called the marked price of that article, abbreviated as MP.
For books, the printed price is the marked price.
List Price:
Items which are manufactured in a factory are marked with a price according to the list supplied by the factory, at which the retailer is supposed to sell them. This price is known as the list price of the article.
Discount:
In order to increase the sale or clear the old stock, sometimes the shopkeepers offer a certain percentage of rebate on the marked price. This rebate is known as discount. «less

You can add upto 6 Images

S

Sradha 09/11/2016 in  Profit, Loss and Discount

What is the formula for calculating selling price if marked price and discount is given?

Chilla Rajesh replied | 30/11/2016

S.P = M.P - Discount.

You can add upto 6 Images

G

Gopinath 09/11/2016 in  Profit, Loss and Discount

A trade marks his goods at 40% above the cost price and allows a discount of 25%. What is the gain percent?

Chilla Rajesh replied | 30/11/2016

5%

You can add upto 6 Images

P

Pratheema 09/11/2016 in  Profit, Loss and Discount

A dealer purchased a washing machine for Rs 7660. He allows a discount of 12% on its marked price and still gains 10%. Find the marked price of the machine?

Saurabh replied | 04/12/2016

Cost price of washing machine (w.m) = Rs. 7660.
Let mp of w.m be x therefore acc. to formula s.p will be = (100-discount)/100 * m.p.
Therefore s.p = 88/100 x and due to gain of 8 % c.p will be 88/100 x divided by 1.1.
Therefore, c.p will be 80/100 x which is equal to 7660 answer will be 9575.

You can add upto 6 Images

P

Poonam 09/11/2016 in  Profit, Loss and Discount

What do you mean by successive discounts?

Suyash replied | 19/11/2016

If on a commodity, discount is given by more than one time , then it is called as successive discount.
Ex - 5% then 10%.

You can add upto 6 Images

D

Disha 09/11/2016 in  Profit, Loss and Discount

A vendor bought toffees at 6 for a rupee. How many for a rupee must he sell to gain 20%?

T Raghavender replied | 25/11/2016

For 6 toffees 1 cost price to gain 20% profit he needs to sell 6 toffees for 1.2 rupee so selling price of each toffee is (1.2/6)=.2 rupee so for 1 rupee he sells( (5x0.2) =1) 5 choclates.

You can add upto 6 Images

S

Shubham 09/11/2016 in  Profit, Loss and Discount

A man buys a cycle for Rs 1400 and sells it at a loss of 15%. What is the selling price of the cycle?

Mahender replied | 23/11/2016

Rs. 1190.

You can add upto 6 Images

C

Chiranjib 09/11/2016 in  Profit, Loss and Discount

Some articles were bought at 6 articles for Rs 5 and sold at 5 articles for Rs 6, then what is gain percent?

Barkha replied | 07/12/2016

Profit= Sale price - Cost price.
Here, Cost price=5
Sale price=6
Profit=6-5
=1.
Profit%=(profit x 100)/cost price
=(1 x 100)/5
= 20%.

You can add upto 6 Images

B

Bivash 09/11/2016 in  Profit, Loss and Discount

What is the relationship between profit and profit percentage?

Shikha replied | 22/11/2016

Profit%= profit/cp *100

You can add upto 6 Images

R

Rakesh 09/11/2016 in  Profit, Loss and Discount

What is the total gain or loss percent if a shopkeeper sells one transistor for Rs 840 at a gain of 20% and another for Rs 960 at a loss of 4%?

Shambhavi replied | 07/12/2016

C.P=S.P/(1+loss/gain%)
Thus , C.P(1+/- loss/gain%)=S.P
In first case, we gain 20%, so cp(1+0.2)=S.P,
C.P(1.2)=840, solving which we get C.P as 700.
Now taking second case of loss of 4%,
Cp(1-0.04)=S.P, solving which we get C.P as 1000.
Now, total C.P =700+1000=1700, and total S.P as 840+960=1800
Thus, total gain is, (1800-1700)/1700*100=5.8% gain.

You can add upto 6 Images

R

Rakhi 09/11/2016 in  Profit, Loss and Discount

What is the profit percent if a trader mixes 26 Kg of rice at Rs 20 per Kg with 30 Kg of rice of other variety at Rs 36 per Kg and sells the mixture at Rs 30 per kg?

Saurabh replied | 07/12/2016

A trader bought two types of rice therefore total cost of 1st rice is : 26*20=520 and 2nd rice is 30*36=1080 total C.P of both rices is Rs. 1600.
Now SP of both rices (26+30)= 56 kg * 30 Rs/kg = Rs. 1680
therefore profit is S.P - C.P = 1680-1600 = Rs. 80 and Profit percent is Profit/C.P *100 = 80/1600 *100 = 5%. Ans. = 5%

You can add upto 6 Images

S

Sandeep 09/11/2016 in  Profit, Loss and Discount

A second hand car was sold for Rs 190000, at a loss of Rs 85. Find the C.P of the car?

Shreyans replied | 08/12/2016

Rs. 190085.

You can add upto 6 Images

T

Tanush 09/11/2016 in  Profit, Loss and Discount

How much percent above the cost price should a shopkeeper mark his goods so that after allowing a discount of 25% on the marked price, he gains 20%?

You can add upto 6 Images

L

Latha 09/11/2016 in  Profit, Loss and Discount

Find the single discount equivalent to two successive discounts of 20% and 10%?

You can add upto 6 Images

M

Mrs 09/11/2016 in  Profit, Loss and Discount

Alfred buy an old scooter for Rs 4700 and spends Rs 800 on its repairs. If he sells the scooter for Rs 5800, then what is his gain percent?
What is the value of x, if the cost price of 20 articles is the same as the selling price of x articles. If the profit is 25%?

You can add upto 6 Images

M

Monica 09/11/2016 in  Profit, Loss and Discount

If selling price is doubled, the profit triples. Find the profit percent?

You can add upto 6 Images

V

Vishal 09/11/2016 in  Profit, Loss and Discount

In a certain store, the profit is 320% of the cost. If the cost increases by 25% but the selling price remains constant, approximately what percentage of the selling price is the profit?

You can add upto 6 Images

A

Avinesh 09/11/2016 in  Profit, Loss and Discount

The percentage profit earned by selling an article for Rs 1920 is equal to the percentage loss incurred by selling the same article for Rs 1280. At what price should the article be sold to make 25% profit?

You can add upto 6 Images

D

Darshan 09/11/2016 in  Profit, Loss and Discount

Sam purchased 20 dozen of toys at the rate of Rs 375 per dozen. He sold each one of them at the rate of Rs 33. What was his percentage profit?

You can add upto 6 Images

M

Meenakshi 09/11/2016 in  Profit, Loss and Discount

What is the cost price of a ball if 17 balls at Rs 720, there is a loss equal to the cost price of 5 balls?

You can add upto 6 Images

### Looking for Class IX-X Tuition?

Find best Class IX-X Tuition in your locality on UrbanPro.