UrbanPro
true

Reflection Of Light (Questions)

Soumi Roy
06/03/2018 0 0

1. Question:

Define reflection of light.

Answer:

The phenomenon by which a ray of light changes the direction of propagation when it strikes a boundary between different media through which it cannot pass is described as the reflection of light.

2. Question:  

Name the two types of reflection.

Answer:   

The two types of reflection are regular reflection and irregular or diffused reflection.

3. Question:

What is meant by diffused reflection?

Answer:   

In this type of reflection the different portions of the surface reflect the incident light in different directions and no definite image is formed but the surface becomes visible.

4. Question:  

Name the phenomenon due to which we see the non-luminous objects.

Answer:   

It is due to diffused or irregular reflection of light that we see the non-luminous objects.

5. Question:  

While looking at your image in a large plane mirror, if you touch your left ear it appears as if your image has touched the right ear. Why?

Answer:   

It is due to lateral inversion that we feel that the image has touched the right ear.

6. Question:  

Name any one device based upon the principle of reflection of light by plane mirrors.

Answer:   

Periscope is a device based on the principle of reflection of light.

7. Question:  

Define magnification.

Answer:   

The ratio of the height of the image to the height of the object is called the linear magnification.

8. Question:  

What type of surface causes regular reflection?

Answer:   

Smooth polished surfaces cause regular reflection.

9. Question:  

Define a) Centre of curvature b) Pole of a spherical mirror

Answer:   

Centre of curvature is the centre of the sphere of which the spherical mirror forms a part. Pole of a mirror is the midpoint of the aperture of the spherical mirror.

10. Question:  

What kind of mirror is used in a car to view the traffic behind it?

Answer:   

Convex mirror is used in a car to view the traffic behind it.

0 Dislike
Follow 2

Please Enter a comment

Submit

Other Lessons for You

Introduction to physics
Hello everyone, In these lesson we are learn about introduction of phyics. I give you first of all. a Example if we want to play any game we should know rules of that game that's like if...
S

Sachin Kakaso Kumbhar | 02/07/2022

2 0
0

As Dhatoo Roop (अस् धातुरूप)
लट् लकार: (present tense ) एकवचनम् द्विवचनम् बहुवचनम् प्रथमपुरुष: अस्ति स्तः सन्ति मध्‍यमपुरुष: असि स्थः स्थ उत्‍तमपुरुष: अस्मि स्वः स्मः लृट् लकार:...

Arun | 26/07/2021

0 2
0

Sandhi (संधि)
सन्धि (सम् + धि) शब्द का अर्थ है 'मेल' या जोड़। दो निकटवर्ती वर्णों के परस्पर मेल से जो विकार (परिवर्तन) होता है वह संधि कहलाता है। संस्कृत, में परस्पर स्वरो या वर्णों के मेल से उत्पन्न विकार को सन्धि...

Arun | 26/07/2021

2 1
0

Expected Utility
Expected Utility: TheoremsThe theory of expected utility was developed by the founders of game theory, namely John von Neumann and Oskar Morgenstern, in their 1944 book Theory of Games and Economic Behavior.In...

Suvam Banerjee | 17/03/2021

0 0
0

Present tense ending words
पुरुष एकवचन द्विवचन बहुवचन प्रथम पुरुष सः सा बालकः (ति ) तौ ते बालकौ ( तः ) ते ताः बालकाः ( न्ति ) मध्यम पुरुष त्वम् (सि ) युवाम्...

Arun | 23/10/2020

2 0
1

Looking to Learn?

Find best Tutors and Coaching Centers near you on UrbanPro.

FIND NOW

Are you a Tutor or Training Institute?

Join UrbanPro Today to find students near you
Sponsored
X

Find Tutors, Trainers & Institutes near you

Post requirement and connect with the tutors in your locality

  • Select the best Tutor
  • Book & Attend a Free Demo
  • Pay and start Learning

Want to learn something New?

Find best tutors, trainers & institutes near you on UrbanPro

Post your learning requirement

This website uses cookies

We use cookies to improve user experience. Choose what cookies you allow us to use. You can read more about our Cookie Policy in our Privacy Policy

UrbanPro.com is India's largest network of most trusted tutors and institutes. Over 55 lakh students rely on UrbanPro.com, to fulfill their learning requirements across 1,000+ categories. Using UrbanPro.com, parents, and students can compare multiple Tutors and Institutes and choose the one that best suits their requirements. More than 7.5 lakh verified Tutors and Institutes are helping millions of students every day and growing their tutoring business on UrbanPro.com. Whether you are looking for a tutor to learn mathematics, a German language trainer to brush up your German language skills or an institute to upgrade your IT skills, we have got the best selection of Tutors and Training Institutes for you. Read more