UrbanPro
true

Take Class 10 Tuition from the Best Tutors

  • Affordable fees
  • 1-1 or Group class
  • Flexible Timings
  • Verified Tutors

Problems On Probability theorem

Soumi Roy
28/06/2017 0 0

1.If two regular six-sided dice are rolled at the same time, what is the probability that the sum of the their numbers will be prime?

Possible Answers:

5/12

1/2

1/4

7/18

Correct answer:

5/12

Explanation:

There number of possible outcomes is equal to six times six, or thirty-six. The sum of the two dice must be either 2, 3, 5, 7, or 11. There are 15 out of the 36 outcomes that would result in a sum that is a prime number:

[1,1], [1,2], [1,4], [1,6], [2,1], [2,3], [2,5], [3,2], [3,4], [4,1], [4,3], [5,2], [5,6], [6,1], [6,5]

2.Maria is planning the seating for the head table at a college gala. There are eight speakers that will be seated along one side of the table. Richard wants to sit beside Hang, and Maria knows that Thomas and Lily should not be seated together. In how many ways can Maria make up the seating plan? 

 
Possible Answers:
7200
10080
8100
2880
3975
Correct answer: 7200
Explanation:

The simplest way to solve this is to find the number of seating arrangements in which Richard and Hang are seated together and then subtract those in which Thomas and Lily are also seated together. Consider Richard and Hang as a unit. This pair can be arranged with the other six speakers in 7P7 ways. For each of these ways, Hang could be either on Richard’s left or his right. Thus, there are 7P7 × 2 = 10 080 arrangements in which Richard and Hang are seated together. Now also consider Lily and Thomas as a unit. The two pairs can be arranged with the remaining four speakers in 6P6 ways, and the total number of arrangements with each of the pairs together is 6P6 × 2 × 2 = 2880.

Therefore, the number of seating arrangements in which Richard and Hang are adjacent but Thomas and Lily are not is 10 080 − 2880 = 7 200.

3.{10, 12, 24, 50, 60, 100, 260, 480, 606, 1000}

What is the probability that a number selected randomly from the set will be divisible by both 4 and 6? 

Possible Answers:

2/5

1/10

3/5

1/2

3/10

Correct answer:

2/5

Explanation:

First, find the numbers that in the set that are divisible by 4. 12, 24, 60, 100, 260, 480, and 1000 are all divisible by 4. Now find the numbers that are divisible by 6. 12, 24, 60, 480, 606 are all divisible by 6. The numbers that are divisible by both 4 and 6 are 12, 24, 60, and 480, or 4 total numbers from the set. So 4 out of the 10 numbers are divisible by 4 and 6.  The probablility is 4/10, which reduces to 2/5.  The correct answer is 2/5.

4.Jacob was 27 years old when his son Mike was born. Mike was 23 years old when his son Sam was born. Sam will celebrate his seventh birthday in 2014. What year was Jacob born?

Possible Answers:

2007

1987

1957

1984

1964

Correct answer:

1957

Explanation:

5.If Sam will celebrate his seventh birthday in 2014, then he was born in 2007. So Mike was born 23 years before in 1984 and Jacob was born 27 years before that in 1957.

If you answered 1964, then you did not factor that Sam was 7 years old at the time of calculation.

If you answered 1984, then you found the year that Mike was born, not Jacob.

If you answered 2007, then you found the year that Sam was born, not Jacob.

If you answered 1987, then you just subtracted 27 years old from the day of the party in 2014.

6.What is the probability of choosing two consecutive red cards from a standard deck of cards, if replacement is not allowed?

Possible Answers:

25/102

61/204

17/25

23/25

51/100

Correct answer:

25/102

Explanation:

Probability = what you want ÷ total number

7.A standard deck of playing cards has 52 cards, with 4 suits and 13 cards in each suit

Choosing two red cards = 26 * 25 = 650

Choosing two cards = 52 * 51 = 2652

So the probabiulity of choosing 2 red cards is 650/2652 = 25/102

If replacement is allowed, then the probability of choosing 2 red cards becomes 676/2704 = 1/4

8.If x percent of 300 is 120, what is 175% of x?

Possible Answers:

320

50

70

310

Correct answer:

70

Explanation:

120 is 40% of 300, so x = 40.

175% of 40 is equal to 70.

9.A spinner has 3 equally distributed colors on it: blue, red, and yellow. There is an equal chance for the spinner to land on each color (1/3). What's the probability it will land on blue twice after 2 spins?

Possible Answers:

1/9

1/6

1/3

1/2

1/4

Correct answer:

1/9

Explanation:

There are 9 possible ways for this outcome to be determined. They are contained in this set 

{BB, BR, BY, RB, RR, RY, YB, YR, YY}.

Only one of these outcomes is desired, so the value is 1/9

Another way to solve this is to multiply the probability by the number of instances: thus two consecutive instances of "blue" will have the probability of one instance (1/3) multiplied by one instance (1/3), or 1/9.

8.Two dice are rolled. What is the probability of getting two odd numbers on two dice?

Possible Answers:

1/2

2/3

1/4

1/8

1/6

Correct answer:

1/4

Explanation:

Two independent events that each have a probability of 1/2 of occuring.

1/2 * 1/2 = 1/4

9.You are at the drawing for a raffle to win a new car.  You bought 8 tickets for the raffle.  If a total of 526 tickets were sold, what is the probability that your ticket is drawn?

Possible Answers:

0.022

0.008

0.025

0.0152

0.018

Correct answer:

0.0152

Explanation:

Probability = # of Tickets You Bought / # of Tickets Sold

Probability = 8/526 = 0.0152

10.You roll a six sided die three times.  What are the chances that all three rolls are 2?

Possible Answers:

1/216

1/6

1/18

1/36

1/12

Correct answer:

1/216

Explanation:

Probability of each event = 1 side of die / # of sides = 1/6

Probability for multiple events = P1 * P2 * P3

1/6 x 1/6 x 1/6 = 1/216

0 Dislike
Follow 0

Please Enter a comment

Submit

Other Lessons for You

In today's world -
Hard work is not appreciated Smart work is appreciated So learn tricks & get good score for ur bright future.

Maths Online Tutor, Hindi Online Tutor
Real time two-way audio and video interactive classes on whiteboard using digital pen tablet.I am a highly qualified and experienced online tutor, teaching Maths and Hindi. I have taught more than 7000...

Profit and loss important formulas
IMPORTANT FACTS Cost Price: The price, at which an article is purchased, is called its cost price, abbreviated as C.P. Selling Price: The price, at which an article is sold, is called itsselling prices,...

Centroid of a triangle
If coordinates of two vertices (x1,y1) and (x2,y2)of a triangle is given and coordinates of centroid(a,b) of a triangle is given then coordinates of third vertex(x3,y3) can be found out as (3*a-x1-x2, 3*b-y1-y2) Because cordinated of centroid is

Basic Points
1. Orthocentre: Point of intersection of the three altitude of the triangle is called the orthocentre of the triangle. 2. Centroid: Point of intersection of the three median of the triangle is called...
R
X

Looking for Class 10 Tuition Classes?

The best tutors for Class 10 Tuition Classes are on UrbanPro

  • Select the best Tutor
  • Book & Attend a Free Demo
  • Pay and start Learning

Take Class 10 Tuition with the Best Tutors

The best Tutors for Class 10 Tuition Classes are on UrbanPro

This website uses cookies

We use cookies to improve user experience. Choose what cookies you allow us to use. You can read more about our Cookie Policy in our Privacy Policy

Accept All
Decline All

UrbanPro.com is India's largest network of most trusted tutors and institutes. Over 55 lakh students rely on UrbanPro.com, to fulfill their learning requirements across 1,000+ categories. Using UrbanPro.com, parents, and students can compare multiple Tutors and Institutes and choose the one that best suits their requirements. More than 7.5 lakh verified Tutors and Institutes are helping millions of students every day and growing their tutoring business on UrbanPro.com. Whether you are looking for a tutor to learn mathematics, a German language trainer to brush up your German language skills or an institute to upgrade your IT skills, we have got the best selection of Tutors and Training Institutes for you. Read more