Find the best tutors and institutes for BTech Tuition

Find Best BTech Tuition

Please select a Category.

Please select a Locality.

No matching category found.

No matching Locality found.

Outside India?

Search for topics

BTech Tuition Updates

Ask a Question

Post a Lesson

All

All

Lessons

Discussion

Answered on 20 Aug Tuition/BTech Tuition/BTech Mechanical Engineering

I want job for Diploma and Engineering tuitions Mechanical 

Tydi Raju Tikkada

Computer Tutor

Register to urbanpro as faculty then add your subjects how many subjects you can teach that much salary you will get from your students all the best for feature
Answers 2 Comments
Dislike Bookmark

Answered on 02 Mar Tuition/BTech Tuition/BTech Mechanical Engineering

Shyam Sundar

Mechanical Engineering Tutor

After 12 th class you can write JEE MAINS, if you get a good rank in JEE MAINS then you can join in any NIT'S, you can also write state engineering entrance exam, you can also write BITSAT exam and other universities.
Answers 3 Comments
Dislike Bookmark

Lesson Posted on 30/06/2017 Tuition/BTech Tuition Tuition/BTech Tuition/BTech Mechanical Engineering Tuition/BTech Tuition/Automobile Engineering

Metal Casting (Sand casting)

Gratify Classes

We are into a mission to create a good career path for students. Quality training by expert faculty,...

Metal Casting: Sand casting uses ordinary sand as the primary mould material. The sand grains are mixed with small amounts of other materials, such as clay and water, to improve mouldability and cohesive strength, and are then packed around a pattern that has the shape of the desired casting. The... read more

Metal Casting:

  • Sand casting uses ordinary sand as the primary mould material. 

  • The sand grains are mixed with small amounts of other materials, such as clay and water, to improve mouldability and cohesive strength, and are then packed around a pattern that has the shape of the desired casting.

  • The pattern must be removed before pouring, the mold is usually made in two or more pieces.

  • An opening called a sprue hole is cut from the top ofthe mold through the sand and connected to a system of channels called runners.

  • The molten metal is poured into the sprue hole, flows through the runners, and enters the mold cavity through an opening called a gate.

  • Gravity flow is the most common means of introducing the metal into the mold.

  • After solidification, the mold is broken and the finished casting is removed.

  • The casting is then “fettled” by cutting off the ingate and the feeder head.

  • Because the mold is destroyed, a new mold must be made for each casting.

 

read less
Comments
Dislike Bookmark

Looking for BTech Tuition

Find best BTech Tuition in your locality on UrbanPro.

FIND NOW

Lesson Posted on 28/06/2017 Tuition/BTech Tuition Tuition/BTech Tuition/BTech Mechanical Engineering Tuition/BSc Tuition +1 Tuition/BSc Tuition/Mechanics less

Multiple Choice Question On Material Science

Gratify Classes

We are into a mission to create a good career path for students. Quality training by expert faculty,...

Multiple Choice Questions: 1. First material known to be used by man: (a) Cotton (b) Bronze (c) Iron (d) Rock 2. First metal known to be used by man:(a) Iron (b) Bronze (c) Silver (d) Aluminium 3. Which one of the following is not basic component of Materials Science?(a) Cost (b) Properties (c) Structure... read more
Multiple Choice Questions:
1. First material known to be used by man:
(a) Cotton (b) Bronze (c) Iron (d) Rock

2. First metal known to be used by man:
(a) Iron (b) Bronze (c) Silver (d) Aluminium

3. Which one of the following is not basic component of Materials Science?
(a) Cost (b) Properties (c) Structure (d) Performance

4. Figure out the odd statement about ceramics in the following:
(a) Good insulators of heat and electricity (b) Usually less desire than metals
(c) Ductile in nature (d) Contains both metallic and nonmetallic elements

5. Pick the composite from the list:
(a) Wood (b) Steel (c) Nylon (d) Mica

6. Not an example for actuator:
(a) Optical fiber (b) Shape memory alloys
(c) Magneto-strictive materials (d) Electro-/Magneto-rheological fluids

7. Strong and ductile materials:
(a) Polymers (b) Ceramics (c) Metals (d) Semiconductors

8. Presently most used metal in the world:
(a) Aluminium (b) Gold (c) Steel (d) Silver

9. Detrimental property of a material for shock load applications:
(a) High density (b) Low toughness (c) High strength (d) Low hardness

10. Democratic material:
(a) Diamond (b) Titanium (c) Iron (d) Gold

Answers:
1. d
2. b
3. a
4. c
5. a
6. a
7. c
8. c
9. b
10. c
read less
Comments
Dislike Bookmark

Lesson Posted on 20/04/2017 Tuition/BTech Tuition Tuition/BTech Tuition/BTech Mechanical Engineering Exam Coaching/Engineering Entrance Coaching/GATE Coaching +1 Exam Coaching/Engineering Entrance Coaching/GATE Coaching/Mechanical less

Classification of casting techniques

Ashwani

Comments
Dislike Bookmark

Answered on 07/03/2017 Tuition/BTech Tuition Tuition/BTech Tuition/BTech Mechanical Engineering

Prashanth K

Technical Trainer

Unit less.
Answers 103 Comments
Dislike Bookmark

Looking for BTech Tuition

Find best BTech Tuition in your locality on UrbanPro.

FIND NOW

Answered on 29/01/2017 Tuition/BTech Tuition Tuition/BTech Tuition/BTech Mechanical Engineering

Prashanth K

Technical Trainer

MATLAB.
Answers 29 Comments
Dislike Bookmark

Answered on 01/01/2017 Tuition/BTech Tuition Tuition/BTech Tuition/BTech Mechanical Engineering

Shruthi H A

Tutor

Two Stroke Engine: In a two stroke engine, there is a power stroke in every rotation of the crank shaft since the thermodynamic cycle is completed in two strokes of the piston. Because of the above reason, the turning moment is more uniform. So a lighter fly wheel is used in the case of a two stroke... read more
Two Stroke Engine: In a two stroke engine, there is a power stroke in every rotation of the crank shaft since the thermodynamic cycle is completed in two strokes of the piston. Because of the above reason, the turning moment is more uniform. So a lighter fly wheel is used in the case of a two stroke engine. Because of the ability to obtain a power stroke in each rotation of the crank shaft, the power produced is twice compared to four stroke engine if the size is same. There are no valve system provided for two stroke engine, This made the working and design simpler. Due to the absence of valve system and light weight, the initial production cost of two strike engine is low. Four Stroke Engine: In a four stroke engine, there is only a power stroke in every two rotations of the crank shaft since the thermodynamic cycle is completed in four strokes of the piston. Because of the above reason, the turning moment is less uniform. So a heavier fly wheel is used in the case of a four stroke engine. Because of the production of only a power stroke in each two rotations of the crank shaft, the power produced is half compared to two stroke engine if the size is same. There is valve system provided for four stroke engine. This made the working and design of this engine complex. read less
Answers 16 Comments
Dislike Bookmark

Answered on 30/09/2016 Tuition/BTech Tuition Tuition/BTech Tuition/BTech Mechanical Engineering

Harsha Kumar

Civil And Structural Tutor

Hello. Welcome to urban pro. First create your account insurance pro which is free and as on us interest you can use premium member ship. And then after completing your profile you'll get enquiry when a person postep his requirements. If you're a premium member you'll automatically get an sms alert or... read more
Hello. Welcome to urban pro. First create your account insurance pro which is free and as on us interest you can use premium member ship. And then after completing your profile you'll get enquiry when a person postep his requirements. If you're a premium member you'll automatically get an sms alert or if you are a basic member you have to check constantly for posted requirements and keep in mind some are free and some we should buy coins which will provide under premium membership. read less
Answers 23 Comments
Dislike Bookmark

Looking for BTech Tuition

Find best BTech Tuition in your locality on UrbanPro.

FIND NOW

Answered on 05/10/2016 Tuition/BTech Tuition Tuition/BTech Tuition/BTech Mechanical Engineering

Kavitha S.

Electronics subject tutor

Read english newspaper preferably The Hindu regularly.
Answers 22 Comments
Dislike Bookmark

About UrbanPro

UrbanPro.com helps you to connect with the best BTech Tuition in India. Post Your Requirement today and get connected.

Overview

Questions 13

Total Shares  

+ Follow 65,903 Followers

Related Topics

Top Contributors

Connect with Expert Tutors & Institutes for BTech Mechanical Engineering

x

Ask a Question

Please enter your Question

Please select a Tag

UrbanPro.com is India's largest network of most trusted tutors and institutes. Over 25 lakh students rely on UrbanPro.com, to fulfill their learning requirements across 1,000+ categories. Using UrbanPro.com, parents, and students can compare multiple Tutors and Institutes and choose the one that best suits their requirements. More than 6.5 lakh verified Tutors and Institutes are helping millions of students every day and growing their tutoring business on UrbanPro.com. Whether you are looking for a tutor to learn mathematics, a German language trainer to brush up your German language skills or an institute to upgrade your IT skills, we have got the best selection of Tutors and Training Institutes for you. Read more