ICSE Schools

ICSE Schools

Trending Questions and Lessons

Follow 1,325 Followers

Ask a Question

Feed

All

All

Lessons

Discussion

Asked on 07 Apr Schools/ICSE Schools

What are commercial and non-commercial activities?

Answer

Lesson Posted on 18 Mar Schools/IGCSE Schools Schools/ICSE Schools CBSE/Class 11/Commerce/Economics +2 Tuition/BCom Tuition/Micro & Macro Economics Tuition/Class XI-XII Tuition (PUC)/Economics less

Characteristics/Qualities of Good Money - Class XII Economics (Macro-Economics)

Rajiv Vadera

I am MBA Finance. I believe in conceptual learning and not just theoretical.

Qualities/Characteristics of Good Money - HSC/SYJC/Class 12/Standard XII Macro-Economics - Commerce - Maharashtra State Board Also helpful for IGCSE/GCSE Economics and ICSE Class 10 read more

Qualities/Characteristics of Good Money - HSC/SYJC/Class 12/Standard XII Macro-Economics - Commerce - Maharashtra State Board

Also helpful for IGCSE/GCSE Economics and ICSE Class 10

 

read less
Comments
Dislike Bookmark

Lesson Posted on 06 Mar CBSE/Class 8/Science Schools/ICSE Schools IIT JEE/IIT - JEE Mains/Physics/Physics and Measurement +4 Tuition/Class VI-VIII Tuition Tuition/Class IX-X Tuition CBSE/Class 9/Science Tuition/Class VI-VIII Tuition/Science less

Reflection Of Light (Questions)

Soumi Roy

I am an experienced, qualified tutor with over 5 years of experience in teaching maths and physics across...

1. Question: Define reflection of light. Answer: The phenomenon by which a ray of light changes the direction of propagation when it strikes a boundary between different media through which it cannot pass is described as the reflection of light. 2. Question: Name the two types of reflection. Answer:... read more

1. Question:

Define reflection of light.

Answer:

The phenomenon by which a ray of light changes the direction of propagation when it strikes a boundary between different media through which it cannot pass is described as the reflection of light.

2. Question:  

Name the two types of reflection.

Answer:   

The two types of reflection are regular reflection and irregular or diffused reflection.

3. Question:

What is meant by diffused reflection?

Answer:   

In this type of reflection the different portions of the surface reflect the incident light in different directions and no definite image is formed but the surface becomes visible.

4. Question:  

Name the phenomenon due to which we see the non-luminous objects.

Answer:   

It is due to diffused or irregular reflection of light that we see the non-luminous objects.

5. Question:  

While looking at your image in a large plane mirror, if you touch your left ear it appears as if your image has touched the right ear. Why?

Answer:   

It is due to lateral inversion that we feel that the image has touched the right ear.

6. Question:  

Name any one device based upon the principle of reflection of light by plane mirrors.

Answer:   

Periscope is a device based on the principle of reflection of light.

7. Question:  

Define magnification.

Answer:   

The ratio of the height of the image to the height of the object is called the linear magnification.

8. Question:  

What type of surface causes regular reflection?

Answer:   

Smooth polished surfaces cause regular reflection.

9. Question:  

Define a) Centre of curvature b) Pole of a spherical mirror

Answer:   

Centre of curvature is the centre of the sphere of which the spherical mirror forms a part. Pole of a mirror is the midpoint of the aperture of the spherical mirror.

10. Question:  

What kind of mirror is used in a car to view the traffic behind it?

Answer:   

Convex mirror is used in a car to view the traffic behind it.

read less
Comments
Dislike Bookmark

Looking for ICSE Schools

Find best ICSE Schools in your locality on UrbanPro.

FIND NOW

Lesson Posted on 06 Mar CBSE/Class 8/Maths Schools/ICSE Schools CBSE/Class 10/Mathematics +2 Tuition/Class VI-VIII Tuition/Mathematics CBSE/Class 9/Mathematics less

How To Solve Compound Interest Sums?

Soumi Roy

I am an experienced, qualified tutor with over 5 years of experience in teaching maths and physics across...

The formula for Compound Amount: P [1+ R/100]n [When money is compounded annually] = P [1+ R/(2*100)]2n [When money is compounded half-yearly] = P [1+ R/(12*100)]12n [When money is compounded monthly] Also, A = CI + P Where, P= Principal R= Rate of Interest n=Time (in years) A= Amount CI=... read more

The formula for Compound Amount:

P [1+ R/100]n [When money is compounded annually]

= P [1+ R/(2*100)]2n [When money is compounded half-yearly]

= P [1+ R/(12*100)]12n [When money is compounded monthly]

Also, A = CI + P

Where,

P= Principal

R= Rate of Interest

n=Time (in years)

A= Amount

CI= Compound Interest

 

Solved Questions

Questions 1:

Find the amount if Rs 20000 is invested at 10% p.a. for 3 years.

Solution:

Using the formula: A= P [1+ R/100]n

A = 20000 [1 + (10/100)]3

On Solving, we get A = Rs. 26620

 

Question 2:

Find the CI, if Rs 1000 was invested for 1.5 years at 20% p.a. compounded half yearly.

Solution:

As it is said that the interest is compounded half yearly. So, the rate of interest will be halved and time will be doubled.

CI = P [1+(R/100)]n - P

CI = 1000 [1+(10/100)]3- 1000

On Solving, we get

CI = Rs. 331

 

Question 3:

The CI on a sum of Rs 625 in 2 years is Rs 51. Find the rate of interest.

Solution:

We know that A = CI + P

A = 625 + 51 = 676

Now going by the formula: A = P [1+(R/100)]n

676 = 625 [1+(R/100)]2

676/625 = [1+(R/100)]2

We can see that 676 is the square of 26 and 625 is the square of 25

Therefore, (26/25)2 = [1+(R/100)]2

26/25 = [1+(R/100)]

26/25 - 1 = R/100

On solving, R = 4%

 

Question 4:

A sum of money is put on CI for 2 years at 20%. It would fetch Rs 482 more if the interest is payable half yearly than if it were payable yearly. Find the sum.

Solution:

Let the Principal = Rs 100

When compounded annually,

A = 100 [1+20/100]2

When compounded half yearly,

A = 100[1+10/100]4

Difference, 146.41 - 144 = 2.41

If difference is 2.41, then Principal = Rs 100

If difference is 482, then Principal = 100/2.41 × 482

P = Rs 20000.

 

Question 5:

Manish invested a sum of money at CI. It amounted to Rs 2420 in 2 years and Rs 2662 in 3 years. Find the rate percent per annum.

Solution:

Last year interest = 2662 - 2420 = Rs 242

Therefore, Rate% = (242 * 100)/(2420 * 1)

R% = 10%

Important Formula: To find the difference between SI and CI for 2 years, we use the formula Difference = P[R/100]2

 

Question 6:

The difference between SI and CI for 2 years at 20% per annum is Rs 8. What is the principal?

Solution:

Using the formula: Difference = P (R/100)2

8 = P[20/100]2

On Solving, P = Rs 200

read less
Comments
Dislike Bookmark

Lesson Posted on 05 Mar Schools/ICSE Schools CBSE CBSE/Class 11 +1 CBSE/Class 11/Commerce/Business Studies less

Business and its Features-Economic Activities-ICSE Class 9 Commercial Studies, CBSE/NCERT Class 11 Business Studies

Rajiv Vadera

I am MBA Finance. I believe in conceptual learning and not just theoretical.

Economic Activities - Business:Meaning and its features Commerce Std XI/FYJC - Organisation of Commerce and Management (OC/OCM)
Comments
Dislike Bookmark

Lesson Posted on 28 Feb CBSE/Class 11/Commerce/Economics Tuition/BBA Tuition/Micro and Macro Economics Tuition/BCom Tuition/Micro & Macro Economics +3 CBSE/Class 12/Commerce Schools/ICSE Schools Schools/IGCSE Schools less

Factors affecting Demand-CBSE/NCERT, Class 12/StdXII/SYJC/HSC, ICSE Micro-Economics

Rajiv Vadera

I am MBA Finance. I believe in conceptual learning and not just theoretical.

What are the factors that affect demand?
Comments
Dislike Bookmark

Looking for ICSE Schools

Find best ICSE Schools in your locality on UrbanPro.

FIND NOW

Lesson Posted on 25 Feb CBSE/Class 10 Schools/ICSE Schools

How to plan and study throughout the year...!

Momentum Learning Center

Momentum Learning Center believes in providing quality education for 8th, 9th,10th students for CBSE/ICSE...

Dear Students, For getting good score in any examination requires plan and regular study through out a year to get good marks/ grades. Here are the few tips which you might be helpful. You must have a proper timetable for studies[an easy one to follow]. Know the syllabus and study accordingly. Set... read more

Dear Students,

For getting good score in any examination requires plan and regular study through out a year to get good marks/ grades.  Here are the few tips which you might be helpful.

  • You must have a proper timetable for studies[an easy one to follow].
  • Know the syllabus and study accordingly.
  • Set specific goals for study time. 
  • Give extra time to the subject and topics in which you are up to the mark.
  • Time management is the key.
  • Give time to self-study.
  • If you study in the morning then start with triky subject.
  • Make a schedule for weekly group discussion to test your pace.
  • Follow helathy routine and lifestyle.
  • Have a designated study space.
  • Review Constantly.
  • Try not to do too much studying at one time.
  • Make a seprate notebook for formulae and mind maps.
  • PUT Phone AWAYYYYYYYYYYYYY...!
read less
Comments
Dislike Bookmark

Lesson Posted on 23 Feb CBSE/Class 11/Commerce/Economics CBSE/Class 12/Commerce Schools/ICSE Schools +1 Schools/IGCSE Schools less

Demand: Individual Demand and Market Demand-Class 12th/Std XIIth Microeconomics (CBSE/NCERT), ICSE Class...

Rajiv Vadera

I am MBA Finance. I believe in conceptual learning and not just theoretical.

Meaning of Demand, Individual Demand and Market Demand in Economics
Comments
Dislike Bookmark

Lesson Posted on 14 Feb CBSE Schools/ICSE Schools CBSE/Class 11

Basic Accounting Terms Part 3: CBSE/NCERT - Std/Class 11/XIth, ICSE Class 9th Commercial Studies

Rajiv Vadera

I am MBA Finance. I believe in conceptual learning and not just theoretical.

Class 11/FYJC-Commerce State Board -
Comments
Dislike Bookmark

Looking for ICSE Schools

Find best ICSE Schools in your locality on UrbanPro.

FIND NOW

Lesson Posted on 12 Feb CBSE Schools/ICSE Schools CBSE/Class 11/Commerce

Basic Accounting Terms Part 2: CBSE/NCERT - Std/Class 11/XIth, ICSE Class 9th Commercial Studies

Rajiv Vadera

I am MBA Finance. I believe in conceptual learning and not just theoretical.

Class 11/FYJC-Commerce State Board
Comments
Dislike Bookmark

About UrbanPro

UrbanPro.com helps you to connect with the best ICSE Schools in India. Post Your Requirement today and get connected.

Overview

Lessons 21

Total Shares  

Top Contributors

Connect with Expert Tutors & Institutes for ICSE Schools

x

Ask a Question

Please enter your Question

Please select a Tag

UrbanPro.com is India's largest network of most trusted tutors and institutes. Over 25 lakh students rely on UrbanPro.com, to fulfill their learning requirements across 1,000+ categories. Using UrbanPro.com, parents, and students can compare multiple Tutors and Institutes and choose the one that best suits their requirements. More than 6.5 lakh verified Tutors and Institutes are helping millions of students every day and growing their tutoring business on UrbanPro.com. Whether you are looking for a tutor to learn mathematics, a German language trainer to brush up your German language skills or an institute to upgrade your IT skills, we have got the best selection of Tutors and Training Institutes for you. Read more